top of page

TRADITIILE-​ RADACINILE NEAMULUI MEU

PROIECT REGIONAL

MAI AVEM NEVOIE DE TRADITII?

Un posibil raspuns

    ÃŽntr-o lume ce tinde spre globalizare din instinct, nu neapărat pentru că aÅŸa impune economia mondială, câtă importanţă mai au tradiÅ£iile ÅŸi credinÅ£ele populare? Ne asumăm sărbătorile altora, uitindu-le pe ale noastre, inversăm ordinea valorilor, considerând că ale altora sunt mai bune, ne bucurăm de Crăciun ÅŸi de PaÅŸte doar pentru că avem  mai multe zile libere, nu pentru frumuseÅ£ea acestor sărbători.

Oferim mărţişoare, ferindu-ne, uneori, să le purtăm, doar pentru că aşa se cere. Facem paradă de 1 Iunie şi ne afişăm la orfelinate cu ajutoare, uitând că poate în fiecare zi ar trebui să-i sărbătorim pe copii. Ascultăm la nesfârşit melodiile în vogă, dar fredonăm ,,Deşteaptă-te, române !’’ doar la meciuri.

         Poate că în tot iureÅŸul  vieÅ£ii, ar trebui să reevaluăm tradiÅ£iile, istoria locală ÅŸi credinÅ£ele populare. Doar ele ne pot salva identitatea ÅŸi ne pot ajuta să nu ne pierdem rădăcinile. Poate aÅŸa dăm o ÅŸansă istoriei locale, tradiÅ£iilor, care sunt o parte din amprenta unei naÅ£iuni.
         Este evident că tradiÅ£iile se pierd tot mai mult, după cum adevărat e ÅŸi că asta nu se-ntâmplă de ieri, de azi. E un proces lung, care-a început poate, atunci când, prinÅŸi în vâltoarea de zi cu zi a vieÅ£ii, nu ne-am mai găsit răgazul să ascultăm cântecul din fluier al bunicului, nici povestea cu feÅ£i-frumoÅŸi a bunicii. De hora din sat ce să mai spunem ? Am adoptat , deci, obiceiuri noi, care nu ne răpesc prea mult din timp, sau care ne dau senzaÅ£ia că suntem în pas cu timpul.
      Dar oare cu cine se vor identifica generaÅ£iile următoare, dacă vor muri tradiÅ£iile? Unde îşi vor căuta rădăcinile? Pentru că, renunţând la tradiÅ£ii, întrebaÅ£i            

                                                                                ,,de-ai cui sunt ?’’

nu vor putea să spună ca marele Creangă :
                                                                    ,, sunt de-a lui Åžtefan a Petri’’.
        Vor putea face minuni cu un calculator, dar nu vor putea să se laude cu ce frumos ÅŸtia bunica să cânte cântece de leagăn, în serile de iarnă, sau, cu atât mai mult, cu faptul că bunicul era cel mai mare meÅŸter de pe Valea SălăuÅ£ei la făcut opinci.
         Aceste argumente au fost suficiente pentru a ne determina să-i îndemnam pe elevii nostri  să-ÅŸi redescopere rădăcinile.Munca a început printr-o mică provocare la o muncă de cercetare. Copiii au primit sarcina de a-ÅŸi face arborele genealogic. Răspunsul lor a venit mai mult decât prompt. Clasa s-a umplut de poze cu bunici ÅŸi mătuÅŸi, de bileÅ£ele cu nume ÅŸi copaci decupaÅ£i ÅŸi lipiÅ£i. Astfel, fiecare era mândru să descopere că în familia lui era un Ion ori vreun Gheorghe care a murit pe front, sau care a fost cândva fruntea satului-primarul.
           Bucuria lor a fost imensă, când, adunându-ne toate ,,neamurile’’, am realizat ,,arborele clasei’’. Ne miram chiar, cu câtă mândrie explică oricui intră la noi în clasă, care,,frunză’’din copac este străbunicul lui.
Dacă în clasă le vom povesti copiilor despre devotamentul TruÅ£ei, despre care legenda spune că, fugind din calea tătarilor ÅŸi-a căutat adăpost pe dealul ce se ridică deasupra satului, Dealul Migii, apărându-ÅŸi cu mult curaj copilaÅŸul, fără îndoială că oricând îşi vor ridica ochii spre acel loc, ori vor hoinări pe acolo, se vor înfiora, amintindu-ÅŸi această întâmplare. Iar fiorul acela, cu siguranţă, va naÅŸte un sentiment de mândrie, de bucurie că aparÅ£in ÅŸi ei acestor locuri, unde s-au petrecut atâtea fapte venite parcă din poveÅŸti ÅŸi,  în alte circumstanÅ£e ÅŸi în alte moduri decât cele de atunci, vor ÅŸti să-ÅŸi apere copiii ÅŸi locul în care trăiesc.
Ori, coborând de pe Dealul Migii pe Mocirlă, în sufletele lor, se vor simţi parte din marea de români care s-au lăsat înflăcăraţi de curajul şi dârzenia bătrânului Tănase Todoran, care nu s-a temut să-şi piardă viaţa, pentru ca noi, urmaşii lui, să nu ne temem să spunem ,,Nu!’’.

Noi, dascălii,  trebuie să găsim prilejuri ÅŸi mijloace de a face să crească acest sentiment de mândrie faţă de satul lor natal ÅŸi, indirect, faţă de Å£ară. Dacă vom putea să folosim aceste sentimente născute în inimile lor, copiii noÅŸtri vor creÅŸte cu bucuria că ÅŸi ei sunt parte din ceea ce le spunem că este ,,poporul român’’, apoi ca oameni mari, poate că vor dori să rămână aici, să ducă mai departe ceea ce au primit de la înaintaÅŸii lor ÅŸi nu vor căuta o viaţă mai uÅŸoară, departe de Å£ară.

bottom of page