top of page

Cântec de Înviere

Tradiții de Paște, în Bucovina și Ardeal

Sălăuani...

...la Paltinu,

Vatra Moldoviței

Unknown Track - Unknown Artist
00:00 / 00:00

...Un loc de legendă...

...Oamenii de aici, îți vor povesti, în dulcele lor cuvânt, cum...

        „ ...Dragoş-Vodă era un român deştept şi voinic din Maramureş. El era un bun vânător şi-i plăcea să străbată pădurile, ca să ucidă fiarele sălbatice. Într-o z,i se porni la vânătoare cu haita sa de câini. Apucă prin nişte codri mari; umblă cât umblă până când câinii dibuiră, în sfârşit, un taur sălbatic cu nişte coarne încovoiate şi cu o barbă stufoasă. Era un bour sau un zimbru, adică un fel de fiară puternică şi mare ce nu se mai găseşte acum prin ţară la noi. Câinii îl luară la goană pe acel bour care fugea ca turbat prin codri şi părea că are aripi la picioare.

         Viteazul alerga şi el călare în urma haitei de câini, care lătrau toţi de urlau pădurile. Astfel fugiră cu toţii o zi şi o noapte, fără ca să se oprească. Bourul fugea tot mai repede, iar câinii, unul câte unul, cădeau morţi deoboseală. Numai o căţea  nu se lăsa de fugă şi p-aci, p-aci era să ajungă pe bour. Dar fiara, sosind la malul unui râu mare, se repezi în apă,  ca să treacă gârla înot. Căţeaua se aruncă şi ea în apă, dar puterile nu o mai ţinură; ea se zbătu din răsputeri, până ce deodată se afundă în valuri şi se înecă.

         Dragoş sosi şi el acolo, şi, văzând pierzania bietei căţele, aruncă după bour ghioaga sa cea ţintuită cu cuie de fier. Ghioaga izbi fiara drept în creştet şi apa râului se înroşi de sângele ei. Atunci Dragoş prinse bourul, şi tăie capul şi-l luă cu sine, ca un semn de izbândă.

         Dragoş se făcu stăpân pe ţara unde se petrecuse această vestită vânătoare. Gârlei în care se înecase vrednica lui căţea îi dete numele de Moldova, fiindcă pe căţea o chema Molda; şi toată ţara dimprejur luă numele gârlei, iar semnul noii domnii din Moldova fu capul bourului ucis în apa Moldovei de viteazul Dragoş.” 

...și îți vor destăinui cu farmec, taina încondeierii ouălor...

...apoi, te vor pofti să vizitezi fosta ,,casă a învățătorului”...

MUZEUL ȘCOLII

Veți face un popas în liniștea Mănăstirii Moldovița...

...Apoi veți cânta împreună Cîntecul Învierii, la mormântul lui Ștefan cel Mare și Sfânt...

bottom of page